09 juli 2021


Estefaniá wist al vroeg dat ze wilde studeren. Als tiener bezocht ze in haar gemeenschap verschillende workshops van Plan International over gendergelijkheid en rechten van vrouwen en meisjes. Ze had zich toen al voorgenomen dat ze ook een eigen leven als professional zou opbouwen. Haar ouders gingen helaas niet zomaar overstag.

Studeren niet voor meisjes
Studeren is niet gebruikelijk in hun plattelandsgemeenschap en al helemaal niet voor meisjes. Begeleiders van Plan gingen enkele malen bij de familie op huisbezoek. Uit gesprekken bleek dat haar vader bang was dat ze op de universiteit verliefd zou worden en dan uiteindelijk toch met haar studie zou stoppen. “Hij wilde dus geen toestemming geven”, vertelt Estefaniá. “Mijn moeder dacht er gelukkig anders over. Zij vond dat ik mijn kans moest grijpen. Het is zo fijn dat Plan de moeite nam bij mijn familie langs te gaan. Meerdere malen zelfs. Dankzij die interventie kwam ik uiteindelijk toch op de universiteit terecht, met een beurs van Plan.”

Eigen bedrijf
Na haar studie bedrijfskunde regelde Plan voor haar ook een stageplek, zodat ze werkervaring kon opdoen. Estefaniá werkt nu om bij te dragen aan het gezinsinkomen. Bovendien is ze in haar vrije tijd bezig met het opzetten van een eigen bedrijf in hippe, geweven tassen en portemonneetjes. “Ze hebben de stijl van traditioneel werk uit deze streek, maar zijn toch helemaal van deze tijd”, vertelt ze enthousiast. ‘‘Via social media hoop ik dat ik mijn business kan uitbouwen.”

Haar ouders zijn inmiddels maar wat trots op hun dochter, haar jongere zusje wil nu ook naar de universiteit

Delen